Doktora yeterlik sınavına girecek öğrencilerimizin 8 ders 24 krediyi tamamlamış olmaları (2012-2013 bahar yy önce
kayıt olan öğrenciler için 21 kredi 7 ders ) ve en az not ortalamasının 3.00 olması gerekmektedir.
Doktora yeterlik sınavına 19-27 Eylül tarihleri arasında Gsis öğrenci sisteminden başvuru
yapılması gerekmektedir.Danışmanı olmayan öğrenci yeterlik sınavına giremez.
(1) Yeterlik sınavının amacı, öğrencinin bulunduğu anabilim dalındaki temel konularda yeterli bilgiye sahip olup olmadığının sınanmasıdır. Yeterlik sınavları yılda iki kez yapılır.
(2) Kredilerini tamamlayan, ağırlıklı genel not ortalaması en az 3.00 olan ve danışmanı atanan öğrenci, yeterlik sınavına girmek için başvurabilir. Öğrenci, yeterlik sınavına girmek istediğini belirten bir dilekçeyi danışmanının uygun görüşüyle akademik takvimde ilan edilen süre içerisinde enstitü müdürlüğüne verir.
(3) Yüksek lisans derecesi ile kabul edilen öğrenci en geç beşinci yarıyılın, lisans derecesi ile kabul edilmiş olan öğrenci en geç yedinci yarıyılın sonuna kadar yeterlik sınavına girmek zorundadır.
(4) Yukarda belirtilen yeterlik sınavına girme şartlarını sağlayan öğrencilerin listesi ilgili enstitü tarafından anabilim/ana sanat dalı başkanlığına bildirilir.
(5) Doktora yeterlik komitesi sınavları hazırlamak, uygulamak ve değerlendirmek amacıyla sınav jürisini kurabilir. Yeterlik sınav jürisi, üçü Yıldız Teknik Üniversitesi mensubu öğretim üyesi olmak üzere toplam 5 öğretim üyesinden oluşur. (6) Yeterlik sınavı; yazılı bilim sınavı ve sözlü sınav olmak üzere iki aşamada yapılır.
(7) Öğrenci yazılı sınavda yeterli puanı alamasa dahi, sözlü sınava girme hakkına sahiptir. Sözlü sınav, yazılı sınavı izleyen üç gün içinde yapılır. Sınav süresi en az 45 dakikadır. Öğrencinin danışmanı, jüride bulunmaması durumunda sözlü sınava jüri üyesi olarak davet edilir. Öğrencinin eş danışmanı varsa jüride, danışmanlardan sadece biri yer alır.
(8) Öğrencinin yeterlik sınavından başarılı olabilmesi için, yazılı sınav ile sözlü sınavın her birinden 100 üzerinden en az 50 (50/100) puan almaları gerekir. Yazılı sınavın tüm sınav içindeki ağırlığı %60, sözlü sınavın tüm sınav içindeki ağırlığı %40’dir. Yazılı ve sözlü sınav ortalaması 60 puan olmalıdır.
(9) Yazılı sınav kapsamında sorulacak soru sayısı, cevaplanacak soru sayısından fazla olmalı, öğrenciye cevap vereceği sorularda seçme hakkı tanınmalıdır.
(10) Jüriler sınav sonuçlarını sınavlardan en geç bir gün sonra önerileriyle birlikte doktora yeterlik komitesine iletir. Komite, sınav jürisinden gelen yazılı ve sözlü sınav tutanaklarını değerlendirerek, öğrencinin başarılı veya başarısız olduğuna, değerlendirme ölçütlerine göre karar verir. Bu karar enstitü anabilim/anasanat dalı başkanlığı tarafından sınavı izleyen üç gün içinde bir tutanak ile enstitüye bildirilir.
(11) Yeterlik sınavına girmek için başvuruda bulunan öğrenci yeterlik sınavına girmediği takdirde başarısız sayılır. (12) Yeterlik sınavında başarısız olan öğrenci bir sonraki yarıyılda tekrar sınava alınır. Yeterlik sınavında iki kez başarısız olan öğrenci, yeterlik sınav jürisinin belirlediği en az 12 kredilik dersi enstitü yönetim kurulu kararı ile alır ve ağırlıklı genel not ortalaması en az 3.00 olacak şekilde tamamlayarak iki yeterlik sınav hakkı daha kazanır. Bu süreç sonunda yeniden başarısız olan öğrenci için aynı uygulama devam eder.