2024-2025 Bahar Dönemi Lisansüstü Başvuruları Hakkında

 

  • Sosyal Bilimler Enstitüsü (SBE) 2024-2025 Bahar Dönemi lisansüstü programlarına başvurular (yatay geçiş dâhil) 23 Aralık 2024 tarihinde başlayacak olup 2 Şubat 2025 tarihinde sona erecektir. Başvuru koşulları, kontenjanlar ve detaylı bilgi için Tıklayınız.

 

  • Başvuruların Enstitümüz tarafından onaylanması, başvuru takvimi içerisinde yapılacaktır. Başvurunuz Enstitümüz tarafından onaylandıktan sonra başvuru üzerinde herhangi bir değişiklik yapılamamaktadır. Bu nedenle tercihlerinizi ve tercih sıranızı netleştirmeden başvurunuzu tamamlamayınız.

 

  • Lisansüstü programlara başvuru yapmış olan adaylarımızdan son başvuru tarihine kadar YÖK sisteminde mezun görünmeyenlerin başvuruları reddedilecektir. Mezuniyeti hak etmiş olup son başvuru tarihine kadar üniversitesi tarafından YÖK sistemine mezuniyeti henüz işlenmeyen adaylarımızın; mezun olduklarına dair kesin ifade yer alan üniversitesine ait resmî yazıyı son başvuru tarihine kadar Enstitümüze elden teslim etmeleri gerekmektedir. (Resmi yazı elektronik doğrulanabilir veya ıslak imza ve mühürlü olması gerekmektedir.)

 

  • Sanat ve Tasarım Anasanat Dalı lisansüstü programlarına başvuracak adaylar için: Sanat ve Tasarım Anasanat Dalı lisansüstü programlarına başvuracak adayların "Aday Tanıtım Dosyası İçin Kılavuz"da açıklanan, başvurdukları programın dosya içeriğine göre hazırlayacakları dosyalarını OBS başvuru modülüne yüklemeleri gerekmektedir. Dosyada her bir lisansüstü programı için dosya içeriği ayrı ayrı yer almaktadır. Başvurdukları programın dosya içeriğine göre "Aday Tanıtım Dosyası" yüklemeyen adayların lisansüstü başvuruları geçersiz sayılacaktır.  Aday Tanıtım Dosyası Kılavuzu için Tıklayınız.

 

  • ALES ve ÖSYM tarafından ALES'e eşdeğer kabul edilen GRE sınavı geçerlik süresi 5 (beş) yıldır. Enstitümüzde kullanılmakta olan ALES-GRE Not Dönüşüm Tablosu için Tıklayınız.

 

  • Yabancı uyruklu adayların eğitim-öğretim dili Türkçe olan programlara başvurabilmeleri için Türkiye’de bulunan devlet üniversitelerinin TÖMER/Dil merkezlerinden veya Yunus Emre Enstitüsü’nden alınmış en az C1 seviyesinde TÖMER sertifikalarını sisteme yüklemeleri gerekmektedir. TÖMER sertifikalarının geçerlik süresi 2 yıldır. Ancak, Türkiye’de bulunan üniversitelerin eğitim-öğretim dili Türkçe olan programlarından lisans ve/veya yüksek lisans mezunu olan yabancı uyruklu adaylar, TÖMER C1 sertifikasından muaftır. Bu durumda olan uluslararası adayların TÖMER C1 sertifikası yerine e-devlet mezuniyet belgelerini ekleyerek başvurularını tamamlamaları gerekmektedir.

 

  • Yüksek lisans programlarına en fazla 2 tercih yapılabilir. Doktora programlarına ise en fazla 1 tercih yapılabilir. Yapılan tercihlerde tercih sıralaması önemli olup kaydolunmak istenilen öncelikli program ilk tercihte yer almalıdır!

 

  • Eğitim dili Türkçe olan Tezsiz Yüksek Lisans Programlarımıza başvuru ve kayıtlarda ALES ve Yabancı Dil Şartı aranmamaktadır. Tezsiz programlar için mülakat yapılmayacak olup başarı sıralaması Lisans AGNO'suna göre yapılacaktır.

 

  • YTÜ Lisansüstü Eğitim ve Öğretim Yönetmeliği Senato Esasları Gereğince öğretim dili Türkçe olan yüksek lisans programlarına başvuru ve değerlendirme işlemlerinde Yabancı Dil Şartı aranmamaktadır. (2025-2026 Güz yarıyılı başvurularından itibaren öğretim dili Türkçe olan yüksek lisans programlarına başvuru ve değerlendirme işlemlerinde de Yabancı Dil Şartı aranabilir.)

 

OBS SİSTEMİNDE YER ALAN BAŞVURU MODÜLÜ İSİMLERİ

 

1) SBE - T.C. Vatandaşı Lisansüstü Başvuruları 2024-2025 Bahar Dönemi

  • Bu modüle sadece T.C. vatandaşı adaylarımızın başvurmaları gerekmektedir. 
  • Tezli Yüksek Lisans ve Doktora: Giriş sınavı yapılacaktır.
  • Tezsiz programlarda giriş sınavı yoktur.

2) SBE - Yabancı Uyruklu Lisansüstü Başvuruları 2024-2025 Bahar Dönemi

  • Bu modüle sadece Yabancı Uyruklu adaylarımızın başvurmaları gerekmektedir.
  • Tezli Yüksek Lisans ve Doktora: Giriş sınavı yapılacaktır.
  • Tezsiz programlarda giriş sınavı yoktur.
  • TÖMER belgesi zorunludur.

3) SBE - Yatay Geçiş Lisansüstü Başvuruları 2024-2025 Bahar Dönemi

  • Bu modüle hem YTÜ hem de diğer üniversitelerde kayıtlı olan öğrenciler başvuru yapabilirler. (Yatay geçiş şartları Senato Esasları Madde 12 için Tıklayınız.)
  • Giriş sınavı yapılacaktır.

OBS DIŞINDA ALINACAK BAŞVURULAR

 

1. Üniversitemiz Öğretim Üyelerinden Doktora Programları için Kabul Mektubu Almış Olan Yabancı Uyruklu Adaylar (Duyuru için Tıklayınız.)

2. Üniversitemiz Öğretim Üyelerinden Doktora Programları için Kabul Mektubu Almış Olan T.C. Uyruklu Adaylar (Duyuru için Tıklayınız.)

3. Üniversitemiz lisans programlarını onur, yüksek onur, derece veya üçüncülük derecesinden daha yüksek AGNO ile bitiren lisansüstü programlarımıza kayıt yaptırmak isteyen adaylar (Duyuru için Tıklayınız.)

4. Üniversitemiz “Shining Star Programı" kapsamında Tezli Yüksek Lisans programlarına kayıt yaptırmak isteyen adaylar (Duyuru için Tıklayınız.)

 

BAŞVURU TERCİH DEĞERLENDİRME SÜRECİ

Başvurular tamamlanıp Enstitümüz tarafından onaylandıktan sonra asıl listede yer alan adaylar OBS sistemine girerek ilgili tarihlerde kayıtlarını çevrim içi olarak kendileri yapacaklardır. Kayıt tarihleri içerisinde kayıt yapabilmeleri için YÖK ve YTÜ mevzuatı gereğince başka bir yükseköğretim kurumunda tezli lisansüstü kayıtlarının olmaması gerekmektedir.

Asıl kayıt sonrası boş kalan kontenjan kadar yedek değerlendirme turları yapılacak olup yedek kayıt tarihlerinde aynı şekilde adayın OBS sistemine giriş yaparak kayıtlarını kendileri yapacaklardır. Kayıt tarihleri içerisinde kayıt yapabilmeleri için YÖK ve YTÜ mevzuatı gereğince başka bir yükseköğretim kurumunda tezli lisansüstü kayıtlarının olmaması gerekmektedir.

Birinci tercih asıl kazanılması durumunda asıl kayıt tarihlerinde aday kayıt yapsın ya da yapmasın ikinci tercihi değerlendirmeye alınmaz. Bu sebeple eğitimine başlamak isteyen adayların asıl yerleştiği tercihlerine kayıt takvimi içerisinde mutlaka kaydını yapmaları gerekmektedir.

Birinci tercihine yerleşemeyip ikinci tercihine asıl yerleşen aday, kayıt yapsın ya da yapmasın birinci tercihi yedek olarak değerlendirmeye alınmaz. Bu sebeple birinci tercihine yerleşemeyip ikinci tercihini asıl olarak kazanan adayların kayıt tarihlerinde mutlaka kaydını yapmaları gerekmektedir.

Boş kalan kontenjan kadar yedek adayların değerlendirilmesinde de yukarıdaki kurallar uygulanır. 

 

 

GİRİŞ SINAVI

Başvurusu kabul edilen aday öğrencilerimizin ilan edilen günde ve saatte ilgili anabilim dalında bilim sınavına katılmaları gerekir.

Giriş sınavlarından (yazılı/sözlü) herhangi birine katılmayan aday başarısız sayılır ve sıralamaya alınmaz.

Sanat ve Tasarım Fakültesine bağlı programlarda;

Tezli yüksek lisans programları genel başarı notu= Aday Tanıtım Dosya puanının %30’u + lisans AGNO’sunun % 10’u + giriş sınavı notunun %60’ı. Genel başarı notu en az 60 olmalıdır.

 

Doktora ve sanatta yeterlik programları genel başarı notu= Aday Tanıtım Dosya puanının %30’u + yüksek lisans AGNO’sunun % 10’u + giriş sınavı notunun %60’ı. Genel başarı notu en az 70 olmalıdır.

 

Diğer tüm programlar için değerlendirme katsayıları aşağıdaki gibidir:

 

Doktora Programları için;

Genel Başarı Notu= 0.40*Giriş sınavı notu + 0.10* Yüksek Lisans ağırlıklı not ortalaması + 0.50*ALES puanı

Genel başarı notu en az 70 olmalıdır.

 

Doktora(Lisanstan) Programları için;

Genel Başarı Notu= 0.40*Giriş sınavı notu + 0.10* Lisans ağırlıklı not ortalaması + 0.50*ALES puanı

Genel başarı notu en az 70 olmalıdır.

 

Tezli Yüksek Lisans Programları için;

Genel Başarı Notu= 0.40*Giriş sınavı notu + 0.10*Lisans ağırlıklı not ortalaması + 0.50*ALES puanı

Genel başarı notu en az 60 olmalıdır.

 

Tezsiz Yüksek Lisans Programları için;

Giriş sınavı yapılmamaktadır. Lisans Ağırlıklı Genel Not Ortalamasına göre başarı sıralaması yapılır.

 

 

BAŞVURU SÜRECİNDEKİ DURUMLAR VE AÇIKLAMALAR

Başvuru Onaya Gönderildi: Adayın başvurusunu tamamladığını belirtir.

Değerlendirmeye Gönderildi: Başvurunun Enstitümüz tarafından onaylandığını belirtir.

Başvuru Bilgileri Hatalı, Düzenleyiniz: Enstitü onay aşamasında hata veya eksik bilgi olması durumunda düzenleme yapılması istediğini belirtir. Bu durumda aday, başvuru tarihleri içinde başvurusunu düzenleyebilir.

Reddedildi: Başvurunun reddedildiğini belirtir.

 

  • 2024-2025 Bahar Dönemi Lisansüstü Başvuru ve Kayıt Takvimleri için Tıklayınız.
  • OBS başvurularınızla ilgili sorunlarınız için lisansustu.yildiz.edu.tr/sbe sisteminde yer alan mesaj kategorisinden "OBS lisansüstü başvuru sorunları" mesaj kategorisini kullanınız. Mesaj göndermek için Tıklayınız.
  • Lisansüstü Başvuru Akış Şeması için Tıklayınız.
  • Başvurular ve kayıtlar OBS sistemi üzerinden çevrimiçi olarak gerçekleştirilecektir. Yazılı ve sözlü sınav değerlendirmeleri yüz yüze yapılacak olup sınav tarih ve yerleri sbe.yildiz.edu.tr web adresinde ilan edilecektir.
  • Lisansüstü Başvuru kılavuzu için Tıklayınız.
  • Lisansüstü Başvuru videosu Tıklayınız.
  • Başvuru linki: https://obs.yildiz.edu.tr/oibs/ina_app/