ALINTI RAPORU

Öğrencilerimizin intihal konusunda yapması gereken tek şey; aşağıdaki yönergeleri uyguladıktan sonra, tezlerinin .pdf halini TURNITIN sistemine yüklemektir. (Aşağıdaki hususlara uymayan tezlerin intihal kontrolü yapılamamaktadır.)

 

1. Tezler .pdf formatında gönderilmeli ve sistemde yer alan uygun mezuniyet dönemi ile ilgili kısma "Jüriye Sunulan Tez" ve "Savunma Sınavında Kabul Edilen Tez" olmak üzere iki durumun her biri için kesinlikle yalnızca birer defa (belirtilen tarihlerde) yüklenmelidir. Emin olmadığınız veya tamamlanmamış tezi yüklemeyiniz! Yüklenen dosya silinememektedir.

2. pdf dosyasının ismi "Öğrenci Adı Soyadı-Anabilim Dalı-Tezin Durumu-YL / DR" şeklinde olmalı.

Pdf Başlığı Örneği;

İlk İntihal Kontrolü için: "Seda Yıldırım - İşletme - Juriye Sunulan Tez - YL",

Son İntihal Kontrolü için: "Ahmet Öztürk - Sanat ve Tasarım - Savunma Sınavında Kabul Edilen Tez -DR"

3. Tezinizdeki Özet, Abstract, Ön Söz, İçindekiler, Şekiller ve Tablolar Listeleri, Kısaltma Listesi, Kaynakça ve Ek bölümlerini çıkartınız. Kapağı çıkarmayınız. 

4. Boyutu büyük olan (25MB'dan daha büyük) tezlerde şekiller (resimler vb.) silinmelidir. Ayrıca 400 sayfadan fazla sayfa sayısına sahip tezlerde tez metnini değiştirmeden sayfa sayısını azaltacak şekilde (satır aralığını azaltma, punto küçültme, kenar boşluklarını azaltma) düzenleme yapılmalıdır. 

5. Tezin danışman ve jüri üyeleri tarafından intihal kapsamı dışında değerlendirilmesi için İntihal Tespit Programı tarafından yapılan raporlama işlemi sonrasında alınan raporda belirtilen benzerlik oranı %25’i geçmemelidir. Ayrıca genel alıntı oranı %25'in altında olsa dahi tek kaynaktan yapılan alıntı oranı da %3'ü geçmemelidir. Benzerlik oranında tüm sorumluluk öğrenci ve danışmanına aittir. Bu oranları sağlayamayan tezler, tez savunmasına alınamaz. Benzerlik oranı hesaplanırken, öğrencinin tezi ile ilgili yapmış olduğu yayınlar, enstitü tarafından kapsam dışında bırakılacaktır.

 

YILDIZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ Sosyal Bilimler Enstitüsü Akademik Dürüstlük Politikası için tıklayınız.

 

TURNITIN kullanıcı hesabı oluşturma ve tez yükleme kılavuzu için tıklayınız.

 

Hesap oluştururken aşağıdaki sınıf numarası ve kayıt anahtarlarını giriniz;

2023-2024 Güz Dönemi için Sınıf Numarası: 40940607 , Sınıf Kayıt Anahtarı: 123456

2023-2024 Bahar Dönemi için Sınıf Numarası: 43016191 , Sınıf Kayıt Anahtarı: 879215

 

 

İNTİHAL KONTROLÜYLE İLGİLİ SIKÇA SORULAN SORULAR ve YAŞANAN PROBLEMLER

 SORU: Turnitin sisteminde ilgili döneme ait ödevi görüntüleyemiyorum.

Eğer Turnitin sisteminde daha önceden kaydınız varsa ve yeni açılan sınıfa ödev yüklemeniz gerekiyorsa “ bir sınıfa kaydol” veya “enroll in a class” girip ödevinizin (döneminizin) bulunduğu sınıfı görüntüleyebilirsiniz.

 

SORU: İntihal işlemleri kaç kez ve ne zaman yapılmalıdır?

İlk İntihal İşlemi ve Son İntihal İşlemi olmak üzere 2 kez yapılır. Ne zaman yapılması gerektiğine dair bilgi için lütfen Mezuniyet Akış Şeması ve Mezuniyet Takvimini inceleyiniz.

 

SORU: Tezimin intihal oranının uygun aralıkta olup olmadığını nasıl öğrenirim?

Eğer tezinizin intihal oranı uygun aralıkta ise; ayrıca bir bilgilendirme maili veya mesajı gönderilmemektedir. İntihal yüzdenizi ve raporunuzu hesabınız üzerinden görüntüleyebilirsiniz.

Eğer tezinizin intihal oranı üst sınırın (% 25) üzerinde ise ve tezden üretilmiş yayınınız alıntı raporunda gözüküyorsa siz kesinlikle bunu çıkarmayın, enstitü ile görüşünüz.

Eğer tezinizin intihal oranı üst sınırın (% 25) üzerinde ise ve tezden üretilmiş yayınınız alıntı raporunda gözükmüyorsa danışmanınızla beraber düzenlemeleri yapıp yeniden yükleyiniz.


Eğer tezinizin intihal oranı üst sınırın (% 25) altında ancak tek kaynaktan yararlanma oranı yüzde 3’ün üzerindeyse, danışmanınızla beraber düzenlemeleri yapıp yeniden yükleyiniz.


ASLA TURNİTİNTEN TEZİNİZİN ALINTI RAPORUNU SİLMEYİNİZ….

SORU: İntihal kontrolünden sonra, raporu alıp herhangi bir yere teslim etmem gerekli mi?

Hayır, bu noktada öğrencilerimizin yapması gereken herhangi bir işlem yoktur. İntihal kontrolü enstitümüz tarafından yapılır ve ilgili memura rapor teslim edilir.

 

SORU: Alıntı raporu için tezimi hangi gün yüklemeliyim?

Sistem üzerinden e-mezuniyet başvuru yaptığınızda ve danışmanınız yayınınızı onayladıktan sonra, gün ve saat fark etmeksizin istediğiniz her gün ve saatte Turnitine tezinizi yükleyebilirsiniz. Ancak mezuniyet başvurunuzun onaylanması ve son kontrolün tamamlanması için alıntı raporu oranının enstitü tarafından belirlenen aralıkta olması gerekmektedir.